Michał Białkowski, "Sobór Watykański II. Polska historia", wydawca Mt 5,14/Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego, Warszawa 2022, ss. 204 - Bednarczyk, Rafał (Studia Prymasowskie, 2024)
Przypadająca w 2022 roku kolejna, 60. już, rocznica inauguracji obrad Soboru Watykańskiego II stała się impulsem do ponownej dyskusji nad znaczeniem tego wydarzenia dla dziejów Kościoła. Próba wnikliwej oceny tego, co dokonało się na Soborze oraz po jego zakończeniu, nie jest łatwa, tym bardziej że nie brakuje zupełnie przeciwstawnych opinii na ten temat. Największą grupę stanowią ci, którzy postrzegają Sobór jako wydarzenie opatrznościowe, które przyczyniło się do odnowy Kościoła.