„Pod wielkim wrażeniem Prymasa”. Wpływ kard. Stefana Wyszyńskiego na życie ks. Jerzego Popiełuszki - Kindziuk, Milena (Studia Prymasowskie, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest zbadanie, jaki wpływ kard. Stefan Wyszyński wywarł na życie ks. Popiełuszki oraz udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy oddziaływanie prymasa było na tyle istotne, że odegrał on przełomową rolę w kapłaństwie i w działalności ks. Jerzego. Do przeprowadzenia badań posłużono się metodą analizy dokumentów oraz innych źródeł historycznych, pomocne okazały się również relacje ustne świadków opisywanych wydarzeń. W konkluzji stwierdzono, że prymas Wyszyński odegrał przełomową rolę w życiu ks. Jerzego, potoczyłoby się ono w zupełnie inny sposób, gdyby nie fascynacja Popiełuszki postacią prymasa Polski.