Prymas Stefan Wyszyński i Episkopat Polski, red. R. Łatka, D. Zamiatała, Instytut Pamięci Narodowej. Komisja Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, Wydawnictwo Instytutu Pamięci Narodowej, Warszawa 2023, ss. 350 - Dziuba, Andrzej (Studia Prymasowskie, 2024)
Problematyka Kościoła katolickiego w Polsce aktualna jest na przestrzeni całych jego dziejów. To przecież znak chrztu Mieszka I i jego książęcego dworu oraz dalsza ekspansja ewangelizacji sprawiły, iż Orędzie przenikało do wszystkich sfer życia indywidualnego i społecznego. Z różnym natężeniem, ale przez wiele wieków, był to znaczący element cywilizacyjnych i kulturowych dziejów Polski. W tym miejscu to tylko stwierdzenie bezspornego faktu, a nie jego ocena czy jakiekolwiek wartościowanie, i to niezależnie od kryteriów czy przesłanek badawczych.