Wprowadzenie - Bednarczyk, Rafał (Studia Prymasowskie, 2025)
Niniejszy tom, choć niezbyt obszerny, stanowi wartościową propozycję lektury urozmaiconej pod względem profilu naukowego – są tu teksty autorstwa teologów, historyków, przedstawicieli nauk społecznych oraz prawa kanonicznego. To poszerza też zakres dyscyplin naukowych obecnych na łamach naszego rocznika, co niewątpliwie cieszy. Powinno to być również atutem dla czytelników, którzy mogą zapoznać się z badaniami naukowców reprezentujących różne spojrzenie badawcze na postać bł. Stefana Wyszyńskiego, prymasa Polski, aby zobaczyć go w możliwie szerokim spektrum. Pozostaje zatem życzyć im przyjemnej lektury, pogłębianych przemyśleń i inspirujących wniosków pozwalających również wnikliwiej oceniać współczesność i przyczyniać się do uobecniania w niej tych wartości, którym przez całe swoje życie służył bł. Stefan Wyszyński jako kapłan, biskup i ojciec.