Nauka i kontemplacja – o dwóch inicjatywach prymasa Józefa Glempa. Rzecz o Towarzystwie Uniwersyteckim Fides et Ratio oraz Kapitule Kolegiackiej Kampinosko-Bielańskiej - Żukowska-Gardzińska, Dominika (Studia Prymasowskie, 2024)
Mało znanym wątkiem biograficznym jest zaangażowanie prymasa Józefa Glempa w powstanie w archidiecezji warszawskiej nowych wspólnot, towarzystw i kolegiat. Przykładem może być nieoczywista z pozoru więź, jaka z inicjatywy prymasa powstała między Towarzystwem Uniwersyteckim Fides et Ratio i Kapitułą Kolegiacką Kampinosko-Bielańską. Poprzez działalność obydwu instytucji podczas 20 latach ich istnienia widać wyraźnie, że dzieła te były przez prymasa Glempa przemyślane i kompatybilne nie tylko w założeniu. To poprzez takie właśnie dzieła i inicjatywy prymas ukazuje się jako pasterz, który rozumiał potrzebę łączenia modlitwy i religijnej refleksji z namysłem intelektualnym oraz pracą naukową.