Ksiądz prymas Józef Glemp – dobroczyńca i przyjaciel UKSW - Bartnicki, Roman (Studia Prymasowskie, 2024)
W tekście opisano działania, jakie zostały podjęte przez przedstawicieli Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie, aby uczelnia ta mogła zostać przekształcona w Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego. W całej długotrwałej procedurze ówczesny rektorat ATK mógł liczyć na pomoc i życzliwość prymasa Józefa Glempa, który swoje wsparcie okazywał na trzy sposoby: zatwierdzenia kanoniczności uczelni, obdarowania jej terenem na Bielanach oraz udziału w pracach zmierzających do przekształcenia.