Obchody Roku Kardynała Stefana Wyszyńskiego na UKSW - Bednarczyk, Rafał (Studia Prymasowskie, 2024)
Dla Uniwersytetu noszącego imię kard. Stefana Wyszyńskiego rok 2021 stał się okazją od uczczenia swojego Patrona przede wszystkim z uwagi na przypadające wówczas rocznice: 120. rocznicę jego urodzin i 40. śmierci. Ponieważ w 2020 roku nie mogła się odbyć zaplanowana już wcześniej beatyfikacja prymasa Polski, spodziewana była decyzja co do jej wyznaczenia również w tym roku. Te okoliczności stały się impulsem dla władz Uczelni do podjęcia szeregu działań służących podkreśleniu znaczenia tej postaci dla Kościoła, ojczyzny oraz społeczności akademickiej UKSW. Było to wydarzenie bez precedensu, pierwsze w dziejach Uniwersytetu, ponieważ dotąd nie było podobnej inicjatywy, aby stworzyć tak rozbudowany program wydarzeń poświęconych Patronowi i obejmujących cały rok.