Pierwsza wizyta prymasa Stefana Wyszyńskiego w Gnieźnie po uwolnieniu z więzienia (14-17 listopada 1956 roku) - Czyżewski, Bogdan (Studia Prymasowskie, 2024)
Niezwykle ciekawa jest relacja z trzydniowego pobytu prymasa Stefana Wyszyńskiego w Gnieźnie, po jego wyjściu z więzienia. Miała on miejsce w dniach od 14 do 16 listopada 1956 roku. Na podstawie zachowanych i dostępnych źródeł przedstawiam ten niezwykły pod każdym względem przyjazd do prymasowskiej stolicy.