Przebaczająca miłość w życiu i działalności bł. kard. Stefana Wyszyńskiego - Rynio, Alina (Studia Prymasowskie, 2024)
Celem niniejszej publikacji było ukazanie miejsca, roli i znaczenia przebaczającej miłości w życiu i działalności bł. kard. Stefana Wyszyńskiego. W realizacji tego celu istotna okazała się odpowiedź na trzy zasadnicze pytania: 1. W jakich miejscach i poprzez co prymas doskonalił się w miłości i przebaczeniu?; 2. Gdzie tkwi geneza jego przebaczającej miłości?; 3. Jakie są powody przebaczającej miłości i jak należy rozumieć jego twierdzenie, że „przebaczenie jest kluczem do własnej celi więziennej”? Próba znalezienia odpowiedzi na te pytania nie tylko pozwoliła zgłębić, czym jest przebaczająca miłość, co stanowi jej istotę, ale przybliżyła i unaoczniła, w jaki sposób przejawiała się ona w bogatym życiu i działalności duszpasterskiej prymasa Wyszyńskiego, którego żadne doznane krzywdy i prześladowania nie zmusiły do nienawiści. Autorka ukazuje miłość przebaczającą jako szczególną wartość i znak rozpoznawczy chrześcijan, zwraca uwagę na potrzebę pracy nad przebaczeniem, rozumianym jako proces angażujący poznanie, wolę i działanie.