Prymas Stefan Wyszyński w klasztorze kapucynów w Rywałdzie – czas uwięzienia, czas duchowych zmagań - Rozynkowski, Waldemar (Studia Prymasowskie, 2024)
W artykule przybliżono podstawowe fakty związane z uwięzieniem prymasa w Rywałdzie, jak i ukazano wybrane odsłony jego głębokiego życia duchowego, które wiódł w tamtym trudnym czasie. Uczyniono to w świetle kilku źródeł, pośród których wyjątkowe miejsce zajmują Zapiski więzienne. W klasztorze kapucynów prymas tylko 17 dni, a więc niedługo. Jednak z racji tego, że były to pierwsze dni jego odosobnienia, dlatego są one niezwykle ważne w jego biografi.