Formacja kapłańska w nauczaniu prymasa Stefana Wyszyńskiego - Janiec, Zdzisław (Studia Prymasowskie, 2025)
Problem artykułu streszcza się w pytaniu: jak wyglądała formacja kapłańska w nauczaniu Prymasa Wyszyńskiego? Innymi słowy, jaki jest jego wkład w to dzieło? Artykuł ustrukturyzowany został w formie tryptyku. W pierwszej części przedstawiono podstawowe elementy formacji kapłańskiej według księdza prymasa. Druga część prezentuje cele formacji kapłańskiej, zaś trzecia – środki do niej prowadzące. W opracowaniu tekstu posłużono się metodą analizy tekstów i syntezy. Niniejsze studium przedstawia kard. Wyszyńskiego jako zasłużonego i wytrawnego formatora kapłanów w Polsce. Ukazuje jego cenny wkład w to dzieło, które do dziś stanowi trwałą podstawę formacji kapłańskiej duchowości.