Tożsamość eklezjalna oraz odpowiedzialność moralna i prawna w liście Stefana Wyszyńskiego do młodzieży lubelskiej z 1946 roku. Analiza kanonistyczna - Kilanowski , Igor; Słowikowska, Anna (Studia Prymasowskie, 2025)
Artykuł analizuje list bp. Stefana Wyszyńskiego skierowany do młodzieży szkół lubelskich 9 czerwca 1946 roku. Refleksja koncentruje się na dwóch grupach obowiązków: odnoszących się do człowieczeństwa oraz wierności Kościołowi. W pierwszej części uwaga skupiona została na godności osoby ludzkiej, jej zakorzenieniu w prawie naturalnym oraz trosce o czystość i dobre obyczaje, rozumiane jako fundament odpowiedzialności moralnej i prawnej. Druga część ukazuje wezwanie do lojalności wobec Kościoła, jego nauczania i pasterzy, traktowane jako świadoma postawa chroniąca młodzież przed wpływem ideologii wrogich chrześcijaństwu. Wskazano, że przesłanie listu miało na celu nie tylko wychowanie moralne, ale również ochronę młodego pokolenia przed skutkami totalitaryzmów oraz umocnienie jego tożsamości eklezjalnej. Analizę osadzono w kontekście obowiązującego wówczas prawa kanonicznego, odnosząc się m.in. do podmiotowości prawnej w Kościele, przynależności eklezjalnej, professio fidei oraz norm dotyczących czynów sprzecznych z obyczajami.