Spojrzenie na Vanitas Antoniego de Peredy - Czernicki, Cyprian (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
W tej pracy autor podejmuje próbę interpretacji obrazu Vanitas Antoniego de Peredy. We wstępie malarstwo Peredy osadzone zostaje w szerszym kontekście sztuki hiszpańskiej z okresu baroku, w oparciu o literaturę z zakresu historii sztuki. Następnie autor przechodzi do próby interpretacji treści obrazu, w której korzysta z fragmentów Księgi Koheleta. Której motywy zgodnie z przypuszczeniem autora mogły być jedną z inspiracji dla samego Peredy.