Ograniczenie własności nieruchomości naruszeniem godności właściciela - Karpacka, Katarzyna (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
Wychodząc z założenia, że godność człowieka stanowi aksjologiczną podstawę wszelkich praw i jest naczelną wartością konstytucyjnego katalogu praw i wolności, bytem niezaprzeczalnym, niezbywalnym, opracowanie dowodzi, że w rzeczywistości, w świetle aktualnych przepisów, ustawodawca w różny sposób rozumie i chroni godność podmiotów prawa. Jest to szczególnie widoczne w relacjach lokatora i właściciela nieruchomości. Dysproporcja w tym zakresie powoduje, że prawo nie zawsze wyraża takie wartości jak sprawiedliwość, dobro i równość. Przepisy, zawężając granice prawa własności, wpływają na możliwość pełnego korzystania z rzeczy przez właściciela lokalu. Jednocześnie chronią lokatora tylko w określonych sytuacjach, przy użyciu minimalnych środków ochrony, bez realizacji kompleksowej polityki mieszkaniowej, która spełniłaby potrzeby mieszkaniowe osób, które nie są w stanie zaspokoić ich samodzielnie. Ten konflikt praw i godności utrzymuje się od wielu lat, dodatkowo pogłębiany kolejnymi nowelizacjami przepisów. W konsekwencji prowadzi to wielu bezprawnych sytuacji, które bezpośrednio naruszają godność obu stron.