Misjonarz: Dzban Wody Żywej Ye Gyan Zin w Mjanmie (Birmie) - Thu, Robert Kyaw (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Celem tego artykułu jest zbadanie wyzwań i korzyści związanych z dystrybucją wody pitnej w Mjanmie jako koncepcji misji. Myanmar jest krajem, w którym pragnienie i głód Ewangelii są ograniczone w wielu społecznościach, w których misjonarze odgrywają ważną rolę w dostarczaniu tego niezbędnego zasobu. Artykuł omawia proces identyfkacji osoby misjonarza w kontekście kultury Mjanmy jako dzbana z żywą wodą. Przypomina, jak ważne jest zrozumienie kultury oferowania spragnionym podróżnym szklanki świeżej wody, czyli podstawowego elementu działalności misjonarzy. Niniejszy artykuł ma na celu omówienie: (1) piękna kultury Ye Gyan Zin, „naczynia z wodą pitną” z perspektywy misjologicznej oraz (2) misjologicznego podejścia i rozumienia Ye Gyan Zin jako istoty i wartości misji. Naszym celem jest zaproponowanie obrazu Kościoła misyjnego i wędrującego misjonarza jako żywego dzbana wody pitnej Ye Gyan Zin. Tym samym artykuł stara się poszerzyć wgląd i zrozumienie Bożej misji oraz tego, czym jest posługa misjonarza we współczesnej Birmie.