Narodziny wiary w boskość Jezusa według Pawła Lisickiego - Artemiuk, Przemysław (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Szukając odpowiedzi na pytanie czy Jezus jest Bogiem, P.Lisicki w pierwszej kolejności analizuje krytyczne koncepcje, zwracając uwagę na błędne przypuszczenia i niewłaściwe wnioski. Następnie prezentuje stanowisko współczesnych biblistów, którzy zrekonstruowali proces narodzin kultu Jezusa. W końcu, prezentuje swą własną argumentację, ukazując pierwotną koncepcje deifikacji Mistrza z Nazaretu. Argumentacja prezentowana przez P. Lisickiego jest dojrzałą apologią Jezusa jako Boga.