EWOLUCJA INTERNETU OCZAMI UŻYTKOWNIKÓW REDDIT – ANALIZA WSPÓŁCZESNYCH PROBLEMÓW SIECI NA PRZYKŁADZIE DYSKUSJI W SUBREDDIT R/POLSKA - Płatek, Paweł (Studia Theologica Varsaviensia, 2024)
Artykuł przedstawia wyniki analizy komentarzy zamieszczonych na subreddicie r/Polska, dotyczących współczesnych problemów Internetu. Przeanalizowano treści opublikowane przez 202 użytkowników. Badania ukazują Reddit jako interesujące medium, które wyróżnia się na tle innych popularnych platform społecznościowych. W przeciwieństwie do nich, społeczności na Reddicie formują się nie na skutek działania algorytmów, lecz dzięki wspólnym zainteresowaniom użytkowników. Analiza wykazała, że badana społeczność poruszała tematy takie jak: biznes i korporacje w Internecie, komunikacja, moderacja treści, perspektywy związane ze sztuczną inteligencją, aspekty rozrywkowe oraz nostalgiczne wspomnienia o dawnym kształcie Internetu.