L’INTELLIGENZA DELLA FEDE - Clemenzia, Alessandro (Studia Theologica Varsaviensia, 2018)
Celem tego artykułu jest wyjaśnienie roli inteligencji wiary w życiu wierzącego i wyjaśnienie, jaki rodzaj inteligencji wypływa z centralnego przesłania wiary. Znane adagium Augustyna z Hippony: desideravi intellectu videre quod credidi zawiera kilka elementów, które mogą nadać głębszy sens i rytm inteligencji wiary w dynamizmie, który ją tworzy. Autor podkreśla, że nie ma się do czynienia z dwoma przeciwstawnymi ruchami antropologicznymi, od wiary (fides) do rozumu (ratio), drugi od rozumu w kierunku wiary, ale z pewnym znacznie głębszym dynamizmem. Od wiary w to, co jest jej przedmiotem do wewnętrznej racjonalności tej ostatniej. Wychodząc od Wydzarzenia Paschalnego, Autor zauważa, że nie chodzi o interpretowanie rzeczywistości, ale o uchwycenie formy „myślenia: i inteligencji, jakie mogą wyłonić się z interpretacji tego Wydarzenia. Dlatego uwaga skierowana jest na sam akt myślenia.