Nurty współczesnej apologii - Artemiuk, Przemysław (Studia Theologica Varsaviensia, 2020)
Warszawska Szkoła Apologetyczna od końca lat pięćdziesiątych systematycznie podejmowała refleksję nad apologiami zgodnie z własną metodologią. Nawiązując do tych badań, teologowie fundamentalni z UKSW, spadkobiercy warszawskich apologetyków, dostrzegają fenomen nowej apologii. Metodycznie ją analizują, formułując definicję i ukazując związki nowej apologii z apologetyką i teologią fundamentalną. Dostrzegają zarówno obszary zainteresowań współczesnej apologii, jak też różnorodne nurty obecne wśród apologetów. Najważniejsze z nich to obrona człowieka, historyczności chrześcijaństwa, boskości Jezusa Chrystusa, wartości ufundowanych na wierze oraz Boga w zmieniającym się kontekście.