Człowiek jako misterium osoby. Wokół personalizmu Jana Pawła II - Bortkiewicz, Paweł (Studia Theologica Varsaviensia, 2020)
W artykule autor przedstawia próbę zgłębienia istoty-człowieka, przechodząc za K. Wojtyłą, „od fenomenu do fundamentu”. Człowiek jest ukazany (przypomniany), jako ten, który jest nie tylko przedmiotem norm, które regulują jego działanie moralne, lecz także jako ktoś, kto jest zdolny w swoim działaniu moralnym wyrazić siebie jako osobę.