Co Maryja ma do powiedzenia muzułmanom? – możliwość recepcji maryjnego orędzia - Kaczmarek, Piotr (Studia Theologica Varsaviensia, 2020)
Jak się wydaje dialog przykładu i promowania wspólnych wartości otwiera większe możliwości recepcji maryjnego orędzia, niż debata teologiczna. Doktrynalne ramy są dosyć wąskie i nie znoszą dwuznaczności. Zupełnie inny charakter ma codzienne życie wyznawców innych religii, którzy żyją obok siebie i dają sobie wzajemny przykład. Jak mogliśmy zobaczyć, Kościół nie pomija obu wymiarów dialogu. Przygląda się teologii, określa granice ortodoksji, ale nie bagatelizuje duchowych doświadczeń, które pokazują, że Maryja jest czczona na swój sposób przez wyznawców islamu. Gdybyśmy chcieli podsumować przedstawione powyżej argumenty, można wyliczyć następujące wnioski. Dialog dogmatyczny ogranicza się do chrystologii. Chrześcijanie i muzułmanie w diametralnie różnych sposób rozumieją osobę Jezusa Chrystusa. Odrzucenie przez islam Bóstwa Jezusa zamyka dialog na etapie dogmatycznym. Dlatego należy zaakcentować perspektywę mariologiczną. Maryja w sposób doskonały realizuje cnotę posłuszeństwa, która należy do istotnych cech wiary muzułmańskiej. W ramach „pośrednictwa przykładu” warto eksponować także inne wartości, którą są na tyle uniwersalne, że mogą pociągać do naśladowania Maryi niezależnie od wyznawanej religii. Nie należy pomijać zwłaszcza postulatu o zmaganie w sprawie pokoju na świecie. Warto ciągle badać literaturę muzułmańską i gromadzić wszelkie tradycje związane z Marią w islamie. Pomogłoby to określić zdolność percepcji teologiczno-pobożnościowej muzułmanów. Chodziłoby o budowanie takich modeli teologicznych i duszpasterskich, które brałyby pod uwagę możliwości, ale i ograniczenia mentalności oraz doświadczenia duchowego wyznawców islamu. Kościół w dialogu z islamem powinien jeszcze częściej nawiązywać do Maryi, mówić o Jej życiu duchowym i cnotach. Należy także podejmować próby oczyszczania narracji koranicznej z różnych zafałszowań wobec oryginalnej fabuły przekazanej przez Ewangelie. Oczywiście nie jest to łatwym zadaniem, z uwagi na rewerencję, jaką cieszy się Koran wśród muzułmanów. Warto zachęcać do rozwijania pobożności maryjnej, do wzywania Jej wstawiennictwa i nawiedzania sanktuariów dedykowanych Matce Bożej. Są to ważne zadania, które stoją przed Kościołem, a których podjęcie może, biorąc pod uwagę określone ramy wiary muzułmańskiej, pomóc w jeszcze szerszym dotarciu do umysłów i serc wyznawców islamu maryjnego orędzia. W ten sposób można także poszerzać recepcję tego przesłania.