Idee w interpretacji dogmatu - Wróblewska, Anna (Studia Theologica Varsaviensia, 2020)
Niniejszy tekst porusza problematykę interpretacji dogmatu- jako takiego oraz rzeczywistości jego treści. Przedstawia idee biorące udział w tym procesie i wybrane metody interpretacji, ujmujące dogmat z różnych perspektyw, dla ukazania wieloaspektowości zagadnienia oraz wzajemnego uzupełniania się ich. Wyróżnioną ideą jest propozycja G. Strzelczyka, który przekłada hermeneutykę P. Beauchampa dotyczącą interpretacji Starego Testamentu na problem interpretacji dogmatu. Opiera się ona na trzech głównych punktach: arche, deuterozie i telosie. Ukazuje aspekt transcendentny w tym procesie. Inną przywołaną metodą, jest spojrzenie z perspektywy immanentnej, którą proponuje K. Góźdź. Elementem praktycznym jest analiza dogmatu o stworzeniu, dokonana wg metody G. Strzelczyka, która kończy niniejszy artykuł.