Zarzuty Żydów i pogan wobec chrześcijan w pierwotnym Kościele. Perspektywa apologijna - Artemiuk, Przemysław (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
Artykuł stanowi próbę rekonstrukcji zarzutów Żydów i pogan wobec chrześcijan w pierwotnym Kościele. Autor po uwagach wprowadzających, systematycznie odtwarza argumenty obu grup, porządkuje je i przedstawia. Sięga do starożytnych źródeł, Talmudu i pism pogańskich, w celu wydobycia zarzutów. Katalog argumentów przeciwników chrześcijan stanowi podstawę dla rodzących się apologii, które stanowią odpowiedź daną przez wyznawców Jezusa przeciwnikom.