Odnowa teologii szansą dla Kościoła i wiary. Projekt Josepha Ratzingera/Benedykta XVI - Babiński, Jarosław; Kuczyńska, Marzena (Studia Theologica Varsaviensia, 2022)
Obecnie wiele się mówi o kryzysie Kościoła i jednocześnie wskazuje drogi jego naprawy. Problem jest na pewno złożony. Wiele czynników ma bowiem wpływ na kondycję wiary i Kościoła. Benedykt XVI wskazuje jako na jeden z wielu – konieczność odnowy teologii. Postuluje intensywny wysiłek obrony jej naukowej autonomiczności, doceniając wartość dialogu z innymi dziedzinami wiedzy, zwłaszcza filozofią. Przypomina także o zadaniach teologii w Kościele i świecie. Podkreśla zwłaszcza jej eklezjalność, chrystocentryczność oraz obowiązek nieustannej obrony prawdy.