MIŁOŚĆ MISJĄ RODZINY. REFLEKSJE NA KANWIE OBRAD VIII MIĘDZYNARODOWEGO KONGRESU RODZIN W FILADELFII - PRYBA, ANDRZEJ (Studia Theologica Varsaviensia, 2016)
We wrześniu 2015 roku w ramach VIII Światowego Spotkania Rodzin odbył się w Filadelfii Międzynarodowy Kongres Rodzin pod hasłem „Miłość jest naszą misją: rodzina pełnią życia”. Pragnieniem organizatorów było, aby to spotkanie przyniosło wspaniałe owoce polegające na odnowieniu życia poszczególnych osób oraz całych rodzin. Uczestnicy omówili trudności, z jakimi borykają się rodziny w dzisiejszym zlaicyzowanym świecie i wskazali, że rozwiązanie ich nie jest możliwe bez zwrócenia się ku Bogu. Podkreślili znaczenie właściwego przeży- wania relacji w życiu rodzinnym, ponieważ Bóg stworzył człowieka do życia we wspólnocie miłości. Proklamowano chrześcijańską wizję małżeństwa i rodziny. Przesłaniem kongresu była myśl, że rodzina żyje pełnią życia wtedy, gdy kocha, ponieważ jej misją jest miłość.