Rola referencji i przypisów w papieskich encyklikach na przykładzie Fides et ratio - Kluj, Wojciech (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Schemat referencji zamieszczonych w encyklice Fides et ratio zasadniczo wpisuje się w styl ofcjalnego uroczystego nauczania Magisterium Ecclesiae. Są to przede wszystkim odniesienia do Pisma świętego, do nauczania papieży (również samego Jana Pawła II), do decyzji soborów i synodów, do uznanych Ojców i Doktorów Kościoła i innych autorytetów teologicznych, oraz dokumentów kurii rzymskiej. W referencjach nie tyle chodzi o przedstawienie nowych poglądów, co raczej przypominanie niezmiennej tradycji wiary w danej dziedzinie. Kryje się za tym pewna teologia Urzędu Nauczycielskiego Kościoła. Papież naucza w encyklice jako „strażnik wiary”, a nie jako naukowiec szukający nowych rozwiązań. Inne treści papież przekazywał w innych publikacjach, ale nie w encyklikach.