Kościół synodalny – demokratyczny czy słuchający? Synodalność dzisiaj w kontekście wybranych poglądów Josepha Ratzingera/ Benedykta XVI - Mętlewicz, Krzysztof (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
Artykuł podejmuje zagadnienie synodalności w Kościele katolickim w rozumieniu Josepha Ratzingera/ Benedykta XVI. Jest to temat szczególnie ważny dzisiaj, kiedy członkowie ludu Bożego patrzą z coraz większym niepokojem i zastanowieniem na różnie realizowane w ostatnim czasie praktyki synodalne wewnątrz Kościoła. Potrzeba zatem właściwej oceny synodalności, którą przynosi jeden z największych teologów XX i XXI wieku. W pierwszym punkcie artykuł omawia pojęcie synodalności, które kształtowało się na przełomie XX wieków Kościoła. Drugi punkt stanowi prezentację refleksji niemieckiego myśliciela na temat kościelnej synodalności. Ostatnie punkty są teologicznym zestawieniem dążeń Niemieckiej Drogi Synodalnej i Synodu o synodalności, aby zastanowić, której z nich bliżej do magisterialnego, a w tym również do ratzingerowskiego rozumienia synodalności jako istotnej cechy Kościoła.