Koncepcja prawdy w ramach systemu personalizmu uniwersalistycznego - Jaźniewicz, Wojciech (Studia Theologica Varsaviensia, 2023)
W artykule przedstawiono złożoność zagadnień związanych z próbą definicji pojęcia prawdy. Złożoność ta widoczna jest już na poziomie leksykalnym o czym świadczy przedstawiona w zarysie analiza słów oznaczających prawdę takich jak polskie „prawda”, greckie „αλήθεια” i hebrajskie אֱמֶת. Również w obrębie filozofii nie wypracowano jak dotąd jednej, zadawalającej koncepcji prawdy, która obejmowałaby wszystkie możliwe znaczenia i konotacje z tym pojęciem związanych. Jedną z nowszych prób wypracowania całościowej koncepcji prawdy podjęto na bazie personalizmu uniwersalistycznego. Opierające się na postulacie przeniesienia akcentu z poznawalności istoty na fakt istnienia badania dają nadzieję na znaczący postęp w rozumieniu prawdy i prawdziwości.