Ezoteryzm jako problem socjologiczny. Socjologia ezoteryzmu – socjologia religii – socjologia duchowości: wspólne i różne pola badawcze, wzajemne relacje - Kasperek, Andrzej (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2022)
Choć problematyka ezoteryczna nie należy do zbyt często podejmowanych na gruncie socjologii, nie znaczy to wcale, że jest ona nieistotna dla samej teorii socjologicznej. W ezoteryzmie przecinają się bowiem kluczowe socjologiczne zagadnienia: nowoczesności, zmiany społecznej, odczarowania świata, sekularyzacji czy kontrkultury. W artykule zostanie przedstawiona próba umieszczenia problematyki ezoteryzmu w socjologii w ramach oddzielnej subdyscypliny oraz określone zostaną najważniejsze pola badawcze tej subdyscypliny socjologicznej. Zwrócona zostanie także uwaga na wzajemne relacje, wspólne pola badawcze, ale i odmienne przedmioty zainteresowania socjologii ezoteryzmu, socjologii religii oraz socjologii duchowości.