Postawy wobec zakazu palenia tytoniu w miejscach publicznych. Podejście strukturalne - Karwowski, Michał; Lech, Mikołaj (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2018)
W artykule zastosowano metodę modelowania równań strukturalnych (SEM) do zbadania czynników wpływających na postawę wobec zakazu palenia w Polsce na podstawie wyników badania Global Adult Tobacco Survey (GATS) z 2011 r. Otrzymano dobrze dopasowany do danych empirycznych model, w którym uwzględniono sześć zmiennych ukrytych: poparcie dla zakazu palenia w miejscach publicznych, świadomość skutków zdrowotnych biernego palenia, samopoczucie zdrowotne, kontakt z przekazem o negatywnych skutkach palenia, kontakt z reklamami papierosów oraz zamożność. Wartości współczynników alfa Cronbacha potwierdziły spójność wewnętrzną analizowanych konstruktów. Bezpośredni wpływ na popieranie zakazu palenia wywierała jedynie świadomość skutków biernego palenia – jej wzrost o odchylenie standardowe powodował wzrost poparcia dla zakazu palenia w miejscach publicznych przeciętnie o 0,539 odchylenia standardowego, ceteris paribus. Pozostałe zmienne wywierały jedynie pośredni wpływ na popieranie zakazu. Kontakt z przekazem dotyczącym negatywnych skutków palenia miał znaczący dodatni wpływ, który był jednak słabszy niż w przypadku świadomości biernego palenia. W tym samym kierunku oddziaływał również wzrost zamożności, lecz jego efekt był bardzo mały. Wzrost samopoczucia zdrowotnego powodował natomiast niewielki spadek poparcia dla zakazu palenia.