O WYZWANIACH STOJĄCYCH PRZED EWALUACJĄ W KONTEKŚCIE FUNDUSZY UNIJNYCH DO 2020 R. – WYBRANE ASPEKTY - Porębska-Maciołek, Barbara (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2016)
Nowa perspektywa finansowa na lata 2014-2020 postawiła przed ewaluacją w Polsce wiele nowych wyzwań. Jednym z nich jest wykorzystanie w badaniach ewaluacyjnych metod kontrfaktycznych, na co Komisja Europejska kładzie obecnie ogromny nacisk. W związku z tym wyzwaniem już dzisiaj możemy zdiagnozować kilka problemów, które mogą mieć duży wpływ na sprawną realizację badań. Należą do nich: brak doświadczenia w zlecaniu badań ewaluacyjnych wykorzystujących metody kontrfaktyczne, niewielka praktyka firm badawczych w realizacji tego typu badań, brak niezbędnych danych lub problemy w ich pozyskaniu, w szczególności w kontekście budowania grup kontrolnych, otrzymywanie wyników post factum itd. Istnieje jednak kilka środków zaradczych mogących pomóc zniwelować trudności. O tym właśnie oraz o innych wyzwaniach ewaluacyjnych traktuje niniejszy artykuł.