Stan emocjonalny w obliczu pandemii koronawirusa: rola strategii radzenia sobie ze stresem, wsparcia społecznego i potrzeby domknięcia poznawczego - Sztandera, Berenika (Uniwersyteckie Czasopismo Socjologiczne, 2021)
Celem przeprowadzonych badań była analiza zależności pomiędzy poziomem emocji (pozytywnych i negatywnych) a aspektami wsparcia społecznego, strategiami radzenia sobie ze stresem i potrzebą domknięcia poznawczego u dorosłych Polaków w czasie pandemii COVID-19. Badanie zostało opublikowane w dniu 27 marca 2020 roku. Przystąpiło do niego 212 osób. Zastosowano następujące narzędzia: Wielowymiarowy Kwestionariusz do Pomiaru Radzenia Sobie ze Stresem (mini COPE), Berlińskie Skale Wsparcia Społecznego (BSSS) oraz skale emocji pozytywnych i negatywnych. Wyniki wskazują, że stosowanie zorientowanych na emocje strategii radzenia sobie ze stresem oraz wyższy poziom zdecydowania (potrzeba domknięcia poznawczego) było związane z wyższym poziomem emocji pozytywnych i niższym negatywnych, a stosowaniu skoncentrowanych na unikaniu strategii radzenia sobie ze stresem oraz preferowaniu przewidywalności (potrzeba domknięcia poznawczego) towarzyszył niższy poziom emocji pozytywnych i wyższy negatywnych. Osoby przejawiające wyższy poziom spostrzeganego, udzielanego i otrzymywanego wsparcia społecznego odczuwały więcej emocji pozytywnych, natomiast niski poziom emocji negatywnych był związany ze wsparciem spostrzeganym i udzielanym.