Marriage and family crisis and challenge for adult ministry - Sadlak, Robert (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
W obecnej dobie daje się zauważyć istniejący kryzys małżeństwa i rodziny opartej na chrześcijańskich fundamentach. Coraz mniej osób wierzy w Boga i chce zawrzeć sakramentalne małżeństwo jako związek, który jest jeden, nierozerwalny i zawarty między mężczyzną i kobietą. Chrystus jednak wciąż wzywa swój kościół, aby niezachwianie stał na straży prawdy o małżeństwie i rodzinie oraz bronił jej jako najwyższej wartości. Ma się to dokonywać w duszpasterstwie osób dorosłych, którzy poprzez pastoralną troskę wspólnoty eklezjalnej mają się stawać bardziej świadomi odpowiedzialności za podjęte powołanie i dojrzalsi w wierze, którą wyznają. kryzys, przeżyty z wiarą oraz będący nauką i prowadzący do wyciągnięcia wniosków, może okazać się nie zatraceniem a szansą.