Eschatologiczne znaczenie teraźniejszości - Romachko, Guennadi (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
W artykule autor porusza zagadnienie „eschatologicznego wymiaru teraźniejszości”. aby rozwinąć temat, na początku jest ukazany sposób prze- żywania teraźniejszości w starożytnym Izraelu. to stanowi nakreślenie odrębnego sposobu myślenia. Żydzi nie utrwalali historii dla niej samej, lecz dokonywali teologiczno-dydaktycznych interpretacji wybranych wydarzeń historycznych. Następnie jest ukazana inauguracja eonu eschatolo- gicznego. szczególnie w ewangelii według świętego Łukasza eschatologia indywidualna ma ogromne znaczenie teologiczne. za doczesne życie trzeba będzie odpowiadać przed Panem. doczesne życie akcentowane jest przez świadome przeżywanie chwili obecnej, od której zależy życie wieczne. kolejnym etapem jest nakreślenie personalistyczno-egzystencjalnych aspektów eschatologii teraźniejszościowej. Ponieważ życie jest czymś w najwyższym stopniu egzystencjalnym i teraźniejszym, zbawienie ma już w tym świecie swoją teraźniejszość i na tym świecie chrześcijanin ma je osiągnąć. dla człowieka wierzącego eschatologia dokonuje się już w teraźniejszości, ponieważ w Chrystusie uczestniczy on już teraz w nowym życiu. Chwila, która w sposób istotny tworzy czas, jest istotnym tworzywem wieczności. Następnie są ukazane implikacje eklezjalne eschatologicznego aspektu teraźniejszości. Ma to głęboki wymiar w życiu kościoła, realizuje się w sakramentach, eucharystii, liturgii, życiu monastycznym. eschatologiczny obraz powinien być nieustannie miarą dziejów ludzkości. W świetle przedstawionych rozważań teraźniejszość ma głęboki wymiar eschatologiczny, a uświadomienie tej prawdy jest aktualnym sposobem przeżywania wiary na co dzień w Kościele.