Biblijne korzenie błogosławieństw - Domański, Piotr (Warszawskie Studia Pastoralne, 2023)
Błogosławieństwo na przestrzeni lat zmieniało się nie tylko w formie ze- wnętrznej, ale nade wszystko ludzie na przestrzeni wieków zupełnie inaczej rozumieli sens tych sakramentaliów. Stary Testament w którym znajdu- jemy źródło błogosławieństw pokazuje, że błogosławieństwo ma charakter pragmatyczny. Ludzie błagają o przychylność Boga, aby uzyskać dla siebie konkretną korzyść materialną. Nowy Testament, interpretuje błogosławień- stwo przede wszystkim jako dobro duchowe dla wierzących. Ten wielki przewrót w rozumieniu słowa „błogosławieństwo” dokonywał się przez wieki i trudno określić bezpośrednią granicę w pojmowaniu tego Bożego daru. Niezmiennym jednak pozostaje, że począwszy od pierwszych ludzi, aż do dzisiaj ludzie nieustannie proszą o przychylność Boga i Jego łaskawość. Celem tego artykułu jest ukazanie pochodzenia tego znaku przez analizę tekstów biblijnych i sposobu działania Boga w tych obrzędach. Ukazane zostanie również podejście ludzi do błogosławieństw.