Situazione pastorale in Polonia alla luce della seduta straordinaria della Conferenza Episcopale a Gniezno nel 1928 - Czarnowski, Robert (Warszawskie Studia Pastoralne, 2024)
W artykule przedstawiono wizję polskiego duszpasterstwo w okresie mię- dzywojennym wyartykułowaną w dniach 17-20 września 1928 r. w Gnieźnie podczas nadzwyczajnego zebrania Episkopatu Polski. Odnosząc się da aktualnego stanu duszpasterstwa przedmiotem dyskusji stały się następu- jące obszary duszpasterskie: Akcja Katolicka, młodzież studencka, prasa katolicka, organizacje kościelne, relacje z rządem, formacja duchowieństwa, wzrost religijnego uświadomienia wiernych. W tym czasie zaproponowano kilka strategii duszpasterskich dotyczących działalności charytatywnej, podniesieniu zasobu bibliotek parafialnych w książki o tematyce religijnej. Postulowano także częstsze organizowanie misji parafialnych. Istotnym zagadnieniem omawianym przez polskich biskupów stało się zniwelowanie różnic duszpasterskich jakie powstały w wyniku zaborów.