Pobożność ludowa czy religijność popularna. Próba doprecyzowania pola semantycznego pojęć. Przyczynek do dyskusji - Osiecki, Zygmunt (Warszawskie Studia Pastoralne, 2024)
Na pozasakramentalne formy przejawów kultycznych powszechnie używa się określenia pobożność ludowa. Zdaniem autora składa się ono ze słów, które współcześnie mogą mieć zabarwienie pejoratywne: pobożność i lud. Słowo religijność jest synonimem słowa pobożność i jako neutralne może być z powodzeniem użyte w dyskursie teologicznym. Słowo lud od starożytności niesie ze sobą negatywne konotacje jakie lud charakteryzuje, a więc: podatność na manipulację i skłonność do postaw rewolucyjnych. Określenie pobożość ludowa jest dychotomiczne, dzielące społeczność wiernych Kościoła na Kościół wyższy i Kościół niższy. Aby uniknąć tych niezręczności, autor proponuje użycie określenia religijność popularna, które jest bardziej mobilne i może być użyte do nazwania szeregu pozasa- kramentalnych zachowań kultycznych bez wzbudzania wątpliwości co do adekwatności ich nazwania.