Duszpasterskie towarzyszenie osobom z syndromom dorosłych dzieci alkoholików na przykładzie wybranych działań Kościoła katolickiego w Polsce - Khmylko, Aleh (Warszawskie Studia Pastoralne, 2025)
Alkoholizm jest poważnym problemem społecznym, który negatywnie wpływa na dzieci dorastające w rodzinach, w których on występuje. Do-świadczają one różnorodnych zaburzeń emocjonalnych, społecznych oraz duchowno-religijnych składających się na syndrom DDA. Osoby nim do- tknięte mogą przeżywać wiele problemów w dorosłym życiu, takich jak wypalenie zawodowe, depresja, kłopoty w nawiązywaniu relacji interper- sonalnych, Mogą one ponadto posiadać zniekształcony obraz Boga, co przejawia się w kłopotach z przebaczaniem i modlitwą. Należy zapewnić im pomoc w procesie leczenia, budowaniu zdrowych relacji z Bogiem oraz integracji ze społeczeństwem. Ważną role w tym procesie może odegrać Koś- ciół katolicki, niosący im wsparcie holistyczne. Autor niniejszego artykułu przedstawia wybrane sposoby duszpasterskiego towarzyszenia Kościoła katolickiego w Polsce osobom dotkniętym syndromem DDA. Najpierw zostaje ukazana istota syndromu DDA (1), a następnie są przedstawione biblijne i teologiczne podstawy duszpasterskiego towarzyszenia Kościoła katolickiego osobom nim dotkniętym (2). Po przedstawieniu wybranych sposobów posługi Kościoła katolickiego w Polsce w tym zakresie (3), zostają sformułowane wnioski i postulaty pastoralne (4).