Duch Święty w życiu chrześcijan – wyzwania duszpasterskie w diecezji Iringa - Mukadi, Marcel; Stamford, Saphina (Warszawskie Studia Pastoralne, 2025)
Artykuł analizuje nauczanie św. Jana Pawła II na temat Ducha Świętego w życiu chrześcijan. Podkreśla on Jego istotną rolę w sercach wierzących i ich aktywny udział w doświadczeniu Jego przemieniającej mocy. Artykuł jest osadzony w kontekście historycznym i literackim encykliki Dominum et vivificanem. Nauczanie Jezus na temat roli Ducha Świętego w uczniach na tym świecie jest nie tylko istotne, ale oferuje przewodnie światło dla naszej sytuacji. Nauczanie św. Jana Pawła II o Duchu Świętym przypomina wszystkim wierzącym o tym, aby uchwycili istotę pożegnalnej mowy Jezusa i wpływu Parakleta na ich codzienne życie. Wnioski z przeprowadzonej analizy podkreślają pilną potrzebę katechezy w diecezji Iringa na temat Ducha Świętego, Pana Dawcy Życia. Potrzeba ta została uwypuklona zwłasz- cza w wywiadach dotyczących odnowy charyzmatycznej, w łonie której liderzy charyzmatyczni weszli w konflikt z kapłanami i innymi wiernymi z powodu nieznanych dotąd elementów wprowadzonych przez ruch cha- ryzmatyczny do życia miejscowych chrześcijan. Te spostrzeżenia wskazują na potrzebę głębszej komunikacji i współpracy między różnymi ruchami i stowarzyszeniami świeckimi.