Podstawy teologiczne działalności charytatywnej - Lipiec, Dariusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2017)
Działalność charytatywna, podobnie jak wszystkie inne formy posługi pastoralnej Kościoła, ma swoje zakorzenienie w objawieniu Bożym i „Magisterium ecclesiae”. W artykule zostały przedstawione podstawy teologiczne posługi charytatywnej realizowanej we wspólnocie Kościoła. Na początku zostało ukazane trynitarne pochodzenie miłości chrześcijańskiej. Ma ona źródło w miłości osób Trójcy Świętej, którą obdarowują się one nawzajem, oraz udzielają jej człowiekowi. Następnie omówione zostały podstawy chrystologiczne działalności charytatywnej. Opiera się ona na słowach i czynach Chrystusa, wynikających z Jego miłości zbawczej. Podstawy pneumatologiczne są osadzone na chrześcijańskiej posłudze miłości w świetle działania Ducha Świętego całej wspólnoty wierzących i poszczególnych jej członków. Podstawy eklezjologiczne wiążą się natomiast z zadaniami i możliwością realizacji działalności charytatywnej we wspólnotach kościelnych.