Nadzwyczajny szafarz chrztu - Maj, Zuzanna (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
W artykule została poruszona problematyka dotycząca sprawowania sakramentu chrztu przez osoby nieposiadające święceń. Autorka w pierwszej części zwięźle przedstawiła, kto jest zwyczajnym szafarzem, aby w drugiej móc odnieść się do sytuacji, w których nie może on sprawować swojej posługi uświęcania. W drugiej, zasadniczej i zdecydowanie obszerniejszej części artykułu została przedstawiona problematyka udzielania chrztu przez osoby wymienione w kan. 861 § 2 Kodeksu prawa kanonicznego. W punkcie dotyczącym osób wymiennych w przywołanym kanonie zostały omówione dwie sytua-cje, w których sakrament może sprawować osoba nieposiadająca święceń: po pierwsze – sytuacja poza wypadkiem konieczności, po drugie – sytuacja, gdy występuje konieczność. W pierwszej grupie zostali wymienieni katechiści oraz inne osoby. Autorka poczyniła rozważania dotyczące tłumaczenia słowa catechista, zawartego w omawianym kanonie. Przywołała również sytuacje, w których katechista może udzielać chrztu. Następnie przedstawiła, co oznacza zwrot inne osoby oraz jakie mają one uprawnienia względem sprawowania przedmiotowego sakramentu. W ostatnim punkcie artykułu zostały przytoczone i rozważone okoliczności, w jakich chrzest może zostać udzielony przez każdego, kto ma właściwą intencję.