Having a sibling with an intellectual disability - Kępińska Walczak, Zofia (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Pojawienie się w rodzinie dziecka niepełnosprawnego intelektualnie to wstrząs nie tylko dla rodziców, ale także dla jego pełnosprawnego rodzeństwa. To, w jaki sposób zdrowe dziecko odnajdzie się w nowej sytuacji, zależy przede wszystkim od samych rodziców. W artykule zostały opisane postawy, jakie rodzice przyjmują wobec zdrowego dziecka, a także przeżycia zdrowego rodzeństwa dziecka niepełnosprawnego intelektualnie.