Perspektywa genderowa przeciw integralnemu wychowaniu dzieci i młodzieży - Wiech, Dawid (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
Artykuł przedstawia destrukcyjny wpływ perspektywy genderowej na wychowanie dzieci i młodzieży. Zawarte w nim ogólne założenia gender wykazują proces przejścia z konceptualizacji teorii gender do współczesnej ideologizacji. Obecne działania genderowych „inżynierów społecznych” wymagają stanowczej odpowiedzi ze strony rodziców i wychowanków, w celu obrony prawidłowego rozwoju tożsamości młodych ludzi. Powyższe treści przedstawiają wielowątkowo zarysowane zadania dla rodziców i wychowanków, będących odpowiedzialnymi za przyszłość społeczeństwa. Szczególnie ważnym aspektem poruszonego tematu jest wybór dobra prawdziwego w wychowaniu. Następnie troska zarówno o dobro indywidualne, jak i wspólne. Obszernie omówiona więc została społeczna konieczność wychowania integralnego dzieci i młodzieży.