Fundament jakości człowieczeństwa - Filipczuk, Marek (Warszawskie Studia Pastoralne, 2018)
W świetle dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości współczesnego człowieka oraz występujących w niej zagrożeń moralnych, zamierzeniem autora było pogłębienie refleksji nad wymienionymi zjawiskami. Konkretnie zaś poddany został analizie proces laicyzacji ściśle powiązany z ateizmem praktycznym i egzystencjalnym, zjawisko humanizmu całkowicie oderwanego od Boga oraz mechanizm wykorzystywania demokracji do narzucania opinii większości jako normy działania. Niebezpieczną tendencją, o coraz szerszym zakresie, staje się upowszechnienie takiego rozumienia pluralizmu życia społecznego i tolerancji, w którym prawda i dobro nie są już podstawowymi kryteriami myślenia, wartościowania i działania.