PSYCHOLOGICZNE PODŁOŻE OBRAZU SAMEGO SIEBIE W ŚWIETLE TEORII E.T. HIGGINSA JAKO ŹRÓDŁO WIEDZY O NIEPOWODZENIACH PROGRAMÓW DUSZPASTERSKICH - Kurzydło, Dariusz (Warszawskie Studia Pastoralne, 2020)
Bardzo ważna jest świadomość, że każda interakcja międzyludzka implikuje – patrząc z perspektywy religijnej – obecność dwóch poziomów komunika- cji: psychologicznej, która jest uwarunkowana określonymi cechami oso- bowości, i nadprzyrodzonej (perspektywa wiary), która pozostaje dziełem Boga i tajemnicą Jego miłości. W artykule autor skupia się na pierwszym elemencie, podkreślając wagę obrazu siebie, jaki dana osoba posiada (lub nie). aby zilustrować problem, przywołuje koncepcję tory Higginsa, na podstawie której próbuje wskazać kilka postulatów duszpasterskich. teoria Higginsa pozwala mu pokazać, jak złożony i różnorodny jest obraz siebie i że ten fakt powinien znaleźć odzwierciedlenie w programach duszpasterskich.