Kinematograficzny obraz świętych zakonnic - Lender-Gołębiowska, Monika (Warszawskie Studia Pastoralne, 2020)
Obraz kobiety w filmie na przestrzeni lat uległ licznym przemianom. Od czasów, kiedy na ekranie można było zobaczyć elegancko ubrane damy, o nienagannych manierach. Aż do współczesnego wizerunku kobiety niezależnej, pracującej, a niekiedy wulgarnej. W tym zestawieniu należy zaznaczyć, że bez względu na panującą w obecnych czasach modę, żyły kobiety święte, były nimi siostry zakonne, ale także żony, matki oraz dziewice broniące swojej czystości. Faktem jest, że współczesna kinematografia wpływa na nierealistyczne postrzeganie rzeczywistości. Sfera obrazu, a tym samym filmu znacząco oddziałuje na psychikę i rozwój osobowości człowieka. Dlatego ważne jest, by na tle ówcześnie popularnych modeli kobiet, przedstawiać również te, które żyły wartościami katolickimi, a swoim przykładem pokazywały, jak osiągnąć wieczną radość bycia w niebie. W danym artykule metodę badawczą stanowi analiza oraz krytyka przekazów audiowizualnych.