Jak to jest z przemocą wobec dzieci? Wybrane formy i skutki dysfunkcji w rodzinie – rys problematyki - Szostek, Błażej (Warszawskie Studia Pastoralne, 2020)
Problem przemocy w rodzinie jest tematem ciągle aktualnym. Wraz z rozwojem cywilizacyjnym problem ten nie zniknął. Czasami można odnieść wrażenie, że kryzys rodziny, z którym mamy obecnie do czynienia, w pewien sposób implikuje przemoc wśród najbliższych sobie osób. Przemoc w rodzinie i jej skutki są poważnym problemem psychologicznym i społecznym, który stanowi wyzwanie naszych czasów. Niniejszy artykuł ma za zadanie przybliżyć czytelnikowi formy przemocy, których doświadczać może dziecko w rodzinie. Autor podejmuje także próbę naszkicowania związku wspomnianej przemocy i anomalii w rodzinie pochodzenia z negatywnymi skutkami w życiu młodego człowieka.