Nauczenie papieża Benedykta XVI o roli uniwersytetu w społeczeństwie - Kurosz, Jolanta (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Uniwersytet jest miejscem, w którym poszukuje się prawdy, dzięki czemu jest możliwe spotkanie nauki i kultury. W dobie szybkich przemian społeczno-gospodarczych konieczna jest refleksja na temat miejsca i roli tej instytucji w społeczeństwie. Benedykt XVI w przemówieniach do środowiska uniwersyteckiego wskazywał na kluczowe zagadnienia, na które powinny zwracać uwagę pracownicy naukowi. Szacunek wobec człowieka, umiłowanie prawdy, wolność w pracy naukowej, zachowanie podstawowych wartości obecnych od początku istnienia uniwersytetu stanowią główne punkty przesłania papieskiego. Z kolei zaślepienie skutecznością techniki, zagubienie norm etycznych, pomniejszenie roli teologii to niektóre zagrożenia, na które wskazał papież.