Tworzenie prac promocyjnych z teologii pastoralnej - Kamiński, Ryszard (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Artykuł przedstawia szereg wskazań i zasad dotyczących skutecznego pisania pracy promocyjnej. Odnoszą się one do trzech etapów tworzenia pracy promocyjnej: etap przygotowania, etap realizacji badań i etap redakcji pracy promocyjnej. Każdy z tych etapów dotyczy innego rodzaju działań. Niniejszy artykuł daje szczegółowe wskazania, co należy czynić w toku realizowania każdego z tych etapów tworzenia pracy promocyjnej. Publikacja chce wskazać przygotowującym pracę promocyjną, jak powinni postępować w toku czynności składających się na proces tworzenia pracy, aby ten przebiegał poprawnie, a praca promocyjna miała wysoki walor naukowy.