Odróżnianie nauczycieli prawdy od nauczycieli fałszu w oparciu o naukĘ zawartą w listach św. Jana Apostoła - Gradowski, Kamil (Warszawskie Studia Pastoralne, 2019)
Święty Jan Apostoł, mierząc się z rzeczywistością pojawienia się zwodniczych nauczycieli fałszu i w trosce o założone przez siebie wspólnoty, podaje w swych listach klarowne i skuteczne sposoby na rozpoznanie, czy dany człowiek działa i przemawia z natchnienia Ducha Bożego, czy może antychrysta. Jego kryteria chrystologiczne i eklezjologiczne pozwalają na ochronę wspólnoty przed zwodzicielami. Wskazują też, że – wyrażająca się w czynach – miłość braterska we wspólnocie jest wynikiem zjednoczenia z Jezusem Chrystusem i trwaniem w nauce apostołów.